Restauracja przy Rynku Kraków

Dla większości ludzi na całym świecie, Włochy są jednoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, jakkolwiek równie dobrze kultowe są z pysznej kuchni. Tak w związku z tym, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by w następnej kolejności zakomunikować, że nigdzie indziej na globie nie ma tak porządnego pożywienia – jak oczywiście we Włoszech.

kuchnia włoska Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj nadzwyczajną tożsamość. Mimo to ta kuchnia istotnie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różnorodne składniki oraz style gotowania oraz ewoluowała w coś całkowicie innego. Na przykład niektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Kluczowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, które stanowią posadę kuchni włoskiej, to jego prostota i pasja i na tym zwłaszcza opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość wykorzystywanych składników, a nie na ilość czy też skomplikowane techniki gotowania.

Co dogłębnie ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz gigantycznej rozmaitości makaronów, dwie kluczowe składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko użytkowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura jedzenia – także do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Przeważnie posiłki są długie, ponieważ uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo lub też przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed głównymi posiłkami. Później następuje „primo”, czyli włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane wraz z daniem głównym.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *